پژوهش

  • فلسفه
  • منطق
  • کلام جدید

در سال‌های اخیر، تمرکز فعالیته‌های پژوهشی دکتر سیدمجید ظهیری بر محورهای سه‌گانه‌ی کلام جدید، منطق و فلسفه بوده‌است و در قالب راهنمایی، مشاوره، داوری پایان‌نامه‌ها و انجام مشاوره‌های پژوهشی و ارائه‌ی طرح‌های پژوهشی در دانشگاه و حوزه علمیه صورت گرفته‌است.
شما می‌توانید در این صفحه با فعالیت‌های پژوهشی دکتر ظهیری آشنا شده و از طریق فرم ذیل صفحه، نسبت به درخواست راهنمایی پژوهشی اقدام نمایید.

پروژه‌های پژوهشی

  • معرفی نظام‌های منطق توسعه‌یافته و جایگزین

    (در حال انجام)

    در استدلال های فلسفی و الهیات معاصر استفاده از نظام‌های متنوع منطق جدید به وفور دیده می شود. اغلب اندیشمندان علوم اسلامی با این حوزه از دانش توسعه یافته منطق و در حقیقت با بخش مهمی از زبان و ادبیات استدلالی دنیای معاصر کمتر آشنایی دارند. با این توضیحات مساله کانونی این پروژه « ضعف آشنایی و به کارگیری نظام های منطق جدید توسط اساتید و دانش پژوهان علوم اسلامی» است. پرسش های مورد نظر در این پژوهش عبارتند از:
    ۱- مبادی تصوری و تصدیقی لازم برای آشنایی با منطق های جدید چیست؟
    ۲- نظام های منطق توسعه یافته کدامند؟
    ۳- نظام های منطق جایگزین کدامند؟
    در این پروژه نظام‌های مختلف منطق توسعه‌یافته و جایگزین طبق مدخل‌های دائره المعارف فلسفه دانشگاه استنفورد ترجمه و توضیح داده می‌شوند. برخی از این نظام‌های منطقی عبارتند از:
    ۱) deontic logic (منطق تکلیف)
    ۲) epistemic logic (منطق معرفت)
    ۳) free logic (منطق آزاد)
    ۴) many – valued logic (منطق چند ارزشی)
    ۵) fuzzy logic (منطق فازی)
    ۶)‌relevance logic (منطق ربط)
    ۷) temporal logic (منطق زمان)
    ۸) Intuitionistic Logic (منطق شهودی)
    ۹) Inclusive Logic (منطق فراگیر)
    ۱۰) Paraconsistence logic ( منطق فراسازگار)

  • بررسی انتقادی منطق فهم و معرفت دینی و راه های بازسازی آن

    (اتمام دفتر اول)

    درباره منطق و روش درباره فهم و معرفت و درباره منطق فهم و منطق معرفت و باور و رابطه آنها با یکدیگر نکاتی بنیادی وجود دارد که اگر به درستی تبیین نشود در ترمینولوژی مباحث این حوزه مهم از مطالعات و پژوهش های عقلی دچار مغالطه اشتراک لفظ خواهیم شد و دستاوردهای علمی مان دچار سطحی بودن خواهد شد. در این پروژه برآنیم که به طور جدی مبانی فوق را کاوش نماییم.
  • بازسازی منطق حاکم بر حکمت متعالیه

    (اتمام‌یافته)

    منطق، عقلانیت و روش عقلانی‌سازی سه واژه مهم و از کلیدی‌ترین اصطلاحات این اثر است. تاکنون در حکمت اسلامی به منطق و عقلانیت و روش عقلانی‌سازی ارسطویی توجه شده است. این اثر دعوتی برای توجه به منطق‌های غیرارسطویی، عقلانیت نوافلاطونی و روش عقلانی‌سازی سقراطی در نظام‌سازی‌های حکمت اسلامی است. حکمت متعالیه اوج توسعه نظام‌سازی عقلانی در جهان‌بینی اسلامی است و در این اثر اثبات خواهد شد که این نظام حکمی نیاز به بازسازی منطقی دارد؛ این بازسازی بدون توجه به گسترش‌هایی که دانش منطق یافته است میسر نیست و این بازسازی با هر یک از رویکردهای انحصارگرایی، کثرت‌گرایی و ابزارگرایی که در میان منطق‌دانان رایج است، به تنهایی، دست‌یافتنی نیست و رویکرد مورد نیاز، شمول‌گرایی منطقی است. ادعای این اثر آن است که منطق حاکم برحکمت متعالیه با رویکرد شمول‌گرایی منطقی و با ویژگی‌های عقلانیت نوافلاطونی و روش عقلانی‌سازی سقراطی قابل بازسازی است. در این رویکرد شمول‌گرا، از منطق‌های فازی، شهودی و آزاد بهره برده‌ایم. البته این آغاز راه و تنها یک پیشنهاد به جامعه علمی است. هم پیشنهادهای تکمیلی، هم نقد این پیشنهاد کمک به رهیدن و رهانیدن منطق، عقلانیت و روش عقلانی‌سازی از انحصار ارسطویی است.
  • کاربرد نظام‌های منطقی جدید در حل مسائل الهیات

    (اتمام‌یافته)

    منطق جدید با پیشرفت و توسعه‌های گسترده‌ای که داشته‌است می‌تواند ابزاری قوی جهت تبیین براهین فلسفی و الاهیاتی به شمار رود. اصل موضوعی بودن سیستم‌های منطقی جدید، کمک بزرگی در کشف سازگاری یا ناسازگاری استدلال‌های الاهیاتی و فلسفی است. افزون بر این، اهمیت اصل موضوعی کردن نظام‌های فلسفی و الاهیاتی بر کسی پوشیده نیست و استفاده از نظام‌های پیشرفته‌ی منطقی جدید، برای این هدف مهم نیز می‌تواند سودمند باشد.

    در این پروژه بر آنیم که با ذکر نمونه‌هایی، نحوه‌ی کاربرد و اهمیت نظام‌های منطقی جدید و روش اصل موضوعی را در حل پاره‌ای از مهم‌ترین مسائل الاهیاتی نشان دهیم.

    یکی از مسائل مهم و زیربنایی الاهیات، مساله‌ی اثبات وجود باری است. یافتن براهین مستحکم اثبات وجود خدا مبتنی بر نظام‌های منطقی جدید دیری نیست که برخی از بزرگ‌ترین منطق‌دانان جدید را به خود مشغول داشته‌است؛ بنابراین برای آشنایی با نمونه‌های گوناگون این تلاش‌ها، مهم‌ترینِ آنها اینجا ذکر شده‌است.

  • ظرفیت های هرمنوتیک فلسفی در توسعه مبانی روشی علوم اسلامی

    This could be a full decription about the project

جهت آشنایی با آثار پژوهشی دکتر ظهیری، اینجا کلیک کنید.

تقاضای مشاوره و راهنمایی پژوهشی